welcome

Wednesday, August 25, 2010

difahami bukan disimpati

Salam
24 ogos 2010
0800-1300
seminar kesihatan
"HARGA SEBUAH KEHIDUPAN: BAHANA ROKOK, HIV DAN AIDS"
ada dua pihak yg dijemput
1) pusat kesihatan daerah kubang pasu
2) persatuan cahaya harapan negeri kedah

apa yang ak nk kongsi adalah -
luahan hati pembawa HIV positif(bukan pesakit HIV)
"kami mahu difahami, bukan simpati"
seriously, aku sgt bertuah coz ada waktu seminar ni(well, of cos la kan sebab ak salah sorg urusetia)
info yang dikongsikan oleh pembawa HIV ini amat berguna dan menepati konteks masyarakat kita sekarang
mentaliti masyarakat perlu diubah kerana HIV sebenarnya kurang berbahaya berbanding hepatitis B
knp?
coz hepatitis B lebih mudah berjangkit berbanding HIV
ok la, xnk citer pasal fakta coz aku tau korg boleh cari sendirik dgn lebih lanjut
nk citer dr segi afektifnya(perasaan)
bila atok n encik roslan kat depan, dgn mudh dpt kenalpasti beza mereka dgn org lain
mereka-pembawa HIV
susuk tubuh berbeza ngan org normal ni
tp still nmpk betapa dorg kuat utk berdepan ngan org lain apatah lagi di hadapan mahasiswa u utk bg talk
dorg tau ada yg patut dorg contribute utk masyarakat wlu dulu pernah terjerumus dlm penyalahgunaan bahan
sungguhpun mencari sesuap nasi di lorong haji taib, akhirnya dorg mencari ketenangan dgn melaksanakan tanggungjawab sosial membantu mangsa HIV lain
saat dorg kata "kami mahu difahami, bukan simpati"
aku rasa sumthing
apa yang ak dh fikir selama ni?
ak fikir yg mereka perlu dibantu semata-mata
ak lupa, yg mereka masih punya perasaan dan pemikiran
.
.
.
.
.
.
.
maaf, ak xdpt nk teruskan.

1 comment:

betkidzs said...

hi! slmt berpuasa..cantik blog awk.do visit my blog n be my follower k..saje nak tambah kawan..thanks ;)

http://betkidzs.blogspot.com